Premiér: Vláda je pripravená odškodniť pozostalých

05.11.2012 Bratislava

Bratislava 5. novembra (TASR) - Vláda je pripravená využiť mimoriadne možnosti pri odškodnení pozostalých po obetiach nešťastia pri Kurimanoch. Uvádza sa to v stanovisku predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), ktoré TASR poskytol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš.

"V rámci pracovnoprávnych predpisov očakávame veľkorysý prístup stavebných spoločností pri odškodňovaní pozostalých po obetiach nešťastia pri Kurimanoch. Ak sa tak nestane, vláda SR je pripravená využiť mimoriadne možnosti podobne, ako to urobila pri tragédiách vo VOP Nováky či banských nešťastiach," vyhlásil premiér.

K pádu stavebnej konštrukcie stavby diaľničného mosta pri obci Kurimany došlo v piatok 2. novembra po 14.00 h počas betonáže. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bol príčinou pravdepodobne "kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón".

Priamo na mieste tragédie zahynuli dvaja robotníci. Ťažko zranených prepravovali letecky, jeden z nich svojim zraneniam počas transportu do Popradu podľahol, druhý v kritickom stave zomrel v piatok (2.11.) večer v košickej nemocnici.


Počiatek: Pri páde mosta zlyhala dočasná podporná konštrukcia


Pri rozostavanom moste pri Kurimanoch, zlyhala podľa ministra dopravy Jána Počiatka (Smer-SD) dočasná podporná konštrukcia. "To je neakceptovateľné. Vyšetrovanie bude dôkladné a uvidíme, kde presne a kto pochybil," konštatoval šéf rezortu dopravy na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Ministerstvo dopravy tak celoplošne zakázalo využívať tento typ dočasnej podpornej konštrukcie pri výstavbe akýchkoľvek stavieb na Slovensku. Zároveň vyzvalo dodávateľa stavby, ktorým je konzorcium firiem Váhostav – SK a Bögl a Krýsl, aby poškodených po páde mosta odškodnilo. V prípade, že toto odškodnenie nebude dostatočné, vláda SR je podľa Počiatka pripravená do tohto procesu vstúpiť a odškodniť ľudí.

Rezort dopravy chce zároveň skúmať cenové rozdiely, ktoré v súčasnosti sú pri takýchto dočasných podporných konštrukciách. "Aby sme vedeli vylúčiť, ale aj potvrdiť možnosť, že cena má vplyv na kvalitu výstavby," dodal Počiatek.

Plná zodpovednosť za nešťastie je však podľa šéfa rezortu dopravy na strane dodávateľa stavby. Ministerstvo tak v súčasnosti analyzuje aj sieť subdodávateľov, ktorí sa na výstavbe mosta podieľali. Dielo je však sčasti vybudované, ministerstvo tak zhotoviteľa vyzvalo, aby do utorka (6. 11.) predložil technologické postupy, ktoré boli použité pri trvalých konštrukciách. "Otázka je, v akom sú stave. Možno je nutné urobiť nejaké kroky, aby boli zabezpečené trvalé objekty," vysvetlil Počiatek.

Tieto technologické postupy budú následne zauditované externými znalcami. V stredu (7. 11.) má byť celý plán technologických postupov predstavený hasičom a vyšetrovateľom a následne ministerstvo rozhodne o ďalších krokoch.
 

Vyberte región